Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като

...
Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като
Коментари Харесай

Около 4000 учители се търсят в страната

Около 4000 учители се търсят в този момент в учебните заведения в страната, като всички свободни работни места се афишират в уеб страниците на Регионалните ръководства по образованието и в Агенцията по заетостта. Общо учителите в страната са над 90 000 и чакаме тези места да бъдат заети. Това посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Той означи, че максимален дефицит на учители обичайно има по предметите физика, математика, химия, информатика, по непознати езици, търсят се и ресурсни учители. 

Всяка година преди началото на образователната година има търсене и дефицит на учители, като в последните години приблизително годишно над 5000 учители се пенсионират, сподели министър Вълчев. По думите му през тази година сред 4500 и 5000 учители се чака да се пенсионират, само че още не се знае какъв брой от тях ще останат на работа или придобивайки право на пенсия ще възобновят правните отношения си в учебните заведения. 

В осведомителната система, която би трябвало да бъде подготвена до края на годината, ще се записват завършващите с педагогическа дееспособност във висшите учебни заведения, както и експертите, които са с такава дееспособност на пазара на труда или желаят да се включат в педагогическа специалност. Те ще декларират в кои общини и по кои образователни предмети могат и желаят да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогичен експерти, които навлизат в пенсионна възраст и по този начин ще може да се предвижда търсенето на учители, изясни министър Вълчев. 

По думите му в тази осведомителна система всеки, който приключва, ще може да види в кои общини и в кои учебни заведения се чака дефицит на педагогичен експерти, както и посредством данните МОН ще може да прави съществени разбори за дефицита на учители. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР